İftar yeməyindən zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? - Ekspertdən AÇIQLAMA

İftar yeməyindən zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? - Ekspertdən AÇIQLAMA
Ötən gün Göyçayda iftar süfrəsində kütləvi zəhərlənmə qeydə alınıb. Hadisə aprelin 18-də rayonun Çərəkə kəndində baş verib. Belə ki, iftar süfrəsinə toplaşan 10 nəfər zəhərlənib.
 
Maraqlıdır, iftar süfrəsində zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? Gün ərzində ac qalan insanlar zəhərlənməmək üçün nəyə diqqət edilməlidir?
Qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov Sfera.az-a açıqlamasında deyib ki, qida zəhərlənmələri müxtəlif cür olur. Onun sözlərinə görə, qidaların mikrobioloji, kimyəvi və s. çirklənmələri mümkündür:

"Ən çox turşulardan zəhərlənmə halları baş verir. Məsələn, pomidor düzgün şəkildə çay sodası ilə yuyulmursa, axar su altında saxlanılmırsa, yaxşı durulanıb qurulanmırsa, turşusundan zəhərlənmə halları olur. Çünki torpaqda yaşayan bakteriyalar var, hansı ki insan orqanizmi, sağlamlığı üçün də ölümcül ola bilir. Botolizm bakteriyası torpaq vasitəsilə qidalara yoluxur, təkcə şorabalarda deyil, ümumiyyətlə emal prosesində – istər ev şəraiti, istər ictimai iaşə müəssisələrində - diqqətli olmayanda zəhərlənmə ilə nəticələnir. Torpaqla birbaşa təmasda olan məhsullar (çuğundur, kök, kartof, soğan və s.)  yaxşı formada yuyulmalı, təmizlənməli, ondan sonra süfrəyə təqdim olunmalıdır”.
 


Müsahibimiz deyib ki, bəzən iftara 2-3 saat qalmış süfrə salınır:

"Məsələn, içində turşu xiyar, mayonez, yumurta olan salatları süfrəyə düzürlər. Burda artıq kimyəvi tərkibin dəyişməsi baş verir. Bu da qidanın süfrədə çox qalmasına görədir, olmaz! Ümumiyyətlə qidalar ancaq hazır olub soyuducuda saxlanılandan sonra süfrəyə verilməlidir. İftara yarım saat, 15 dəqiqə qalmış süfrəni bəzəmək olar. O cümlədən süfrəyə təqdim olunan - ət, balıq, toyuq, mayonezli məhsullar  çox qalanda zəhərlənmə verə bilər.  Bu baxımdan  bir saat ərzində yeyilib bitirilməlidir. Əgər yemək artıq qalırsa, qalma müddəti 1 saatdır, soyuducaya yerləşdirib yenidən istifadə etmək olar. Amma yemək otaq temperaturunda 2 saatdan çox qalmamalıdır, qalıbsa, onu istehlak etmək olmaz”.

Günay Rəsulqızı
Sfera.az

OXŞAR XƏBƏRLƏR

İqlim böhranı yeni bir pandemiyaya yol aça bilər - Həyəcan TƏBİLİ

İqlim böhranı yeni bir pandemiyaya yol aça bilər.   Sfera.az bildirir ki, bu barədə Amerikanın Corctaun Universitetində araşdırma aparılıb.   Qey...

Elm adamları superbakteriya ilə bağlı həyəcan təbili çaldı: Ferma heyvanlarından keçir

Elm adamları həyəcan təbili çalıb.   Sfera.az bildirir ki, tədqiqatçılar superbakteriyaların təhlükəli ştamının donuzlardan insanlara keçə biləcəyinə dai...

Elm adamları çaş-baş qaldı: Koronavirusla bağlı daha bir ilk qeydə alındı

İspaniyada 31 yaşlı tibb işçisi 20 gündə iki dəfə koronavirusa yoluxub.   Sfera.az bildirir ki, tədqiqatçılar bunun elmə məlum olduğu qədərilə iki infeks...

İftar yeməyindən zəhərlənmə hansı hallarda baş verə bilər? - Ekspertdən AÇIQLAMA

Ötən gün Göyçayda iftar süfrəsində kütləvi zəhərlənmə qeydə alınıb. Hadisə aprelin 18-də rayonun Çərəkə kəndində baş verib. Belə ki, iftar süfrəsinə toplaşan 10...

"Hətta 9 doza vaksin vurduran da xəstəliyə yoluxa bilər" - İnfeksionist səbəbini açıqladı

Zaman-zaman xüsusilə ictimai  şəxslərin koronavirus pandemiyası əleyhinə 3-4 deyil, daha artıq doza vaksin vurdurduğunun şahidi oluruq. Eynilə bəzi sadə və...

COVİD-19-un səbəb olduğu yaddaş, təfəkkür və nitq pozğunluqları ömür boyu qala bilər? - Professordan AÇIQLAMA

"COVİD-19-u orta ağır, xüsusən ağır keçirərək, süni tənəffüs aparatına qoşulmuş, bütün yaş qrupundan olan şəxslərin xeyli hissəsi, sağaldıqdan sonra beyinin san...