Yay aylarında qidalanmada nələrə diqqət edilməlidir?

Yay aylarında qidalanmada nələrə diqqət edilməlidir?

Yayda sağlam qidalanmaq vacib amillərdəndir. Çünki həm temperaturun yüksəlməsi, həm də qidalanma vərdişlərindəki dəyişikliklər bir sıra fəsadlara yol aça bilər. Bu baxımdan insan səhhətində yarana biləcək yüksək təzyiq, ürək çatışmazlığı və mədə-bağırsaq sistemindəki pozuntuları göstərmək mümkündür. İsti havalarda tərləmə ilə ortaya çıxan su və mineral itkisi nəticəsində baş gicəllənməsi və ürək bulanması kimi fəsadlar da ortaya çıxır.

Sfera.az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, türkiyəli diyetoloq Berna Ertuğ yayda ən çox çəki artıran 9 qida növünü müəyyən edib. Həmin qidalara aşağıdakılar aiddir:

- Manqalda ət, yəni manqalda qızardılan sosis ən çox çəki atıran bir nömrəli qidadır;
- Sosisli sendviç - bir sendviçdə 320 kalori var. Amma bir sendviçlə doymaq çətindir;
- Kartof salatı - sadə kartof salatında 436 kalori var. Ancaq eyni miqdarda kələm salatı sadəcə 150 kalori təşkil edir;
- Buzlu içkilər - meyvələrin kaloriləri 245-490, 300-800 arasında dəyişir. Ən yaxşısı yayda ancaq su içməkdir;
- Dondurma - bir qab dondurmanın tərkibində 380 kalori və 22 qram yağ var. Ancaq şokoladlı, badamlı dondurmalarda bu rəqəm iki dəfə artır;
- Qızardılmış kartof və pendir;
- Qızardılmış toyuq salatı;
- Çipslər;
 
Diyetoloq Nərgiz Nəzərova qeyd edib ki, insan yay aylarında ilk növbədə bədənindəki suyun təmininə diqqət etməlidir: "Yay ayında isti havaların olması insan orqanizmində ciddi proseslərin getməsinə səbəb olur. İlk olaraq insan üçün həyatı əhəmiyyəti olan suyun miqdarı tər və ya digər yollarla azalır. Bu baxımdan insan mütləq orqanizmində suyun miqdarını təmin etməlidir. Hər bir insan bol miqdarda adi su qəbul etməlidir. Qazlı sulardan və ya süni qatqılı sulardan imtina etməlidir. Təbii ki, insan orqanizmi lazım olan qidaları da qəbul etməlidir. Yeməklə bağlı insan mütləq müəyyən normalara riayət etməlidir. İlk olaraq insan çalışmalıdır ki, az miqdarda 4-5 dəfə yemək qəbul etsin. Gündəlik qidalanmada 4 əsas qida qrupundan - süd və süd məhsulları, ət-quru paxlalılar-yumurta-pendir,çörək-taxıl (çörək, makaron, plov) və meyvə-tərəvəzdən istifadə etmək lazımdır. Bol göyərti və tərəvəzli yeməklərə üstünlük vermək zəruridir".


OXŞAR XƏBƏRLƏR

Yeni bir virus Avropanı ağuşuna alır: "Meymun çiçəyi" pandemiyaya çevrilə bilər?

Dünyada yayılan yeni virus elm adamlarının narahatlığına səbəb olub.   Sfera.az bildirir ki, adətən Afrika qitəsində rast gəlinən bir xəstəlik olan "monk...

DİQQƏT: Bu xəstəlikləri olan şəxslər müəllim işləyə bilməz

Bir sıra hallarla yanaşı, müəyyən xəstəlik və əlamətlərə sahib şəxslərin də pedaqoji fəaliyyətlə məşğul olması mümkün deyil. Belə ki, "Pedaqoji fəaliyyətl...

Azərbaycanda vaksinasiya ilə bağlı SON VƏZİYYƏT

Azərbaycanda son sutkada koronavirus (COVID-19) əleyhinə 3 530 vaksin vurulub. Nazirlər Kabineti yanında Operativ Qərargahdan Sfera.az-a verilən məlumata ...

Uşaqlar arasında yayılan virusla bağlı AÇIQLAMA

Son günlər Azərbaycanda yoluxucu xəstəliklər yayılıb. Bu xəstəlik daha çox azyaşlılarda müşahidə olunsa da, virus sürətlə yayılır və böyüklərə də keçir. Virusa ...

128 yaşlı qadın sirrini açıqladı – “Bu iki qida məni saxlayıb…”

Dünyanın ən yaşlı insanı kimi tanınan cənubi afrikalı Yohanna Mazibukonun bu yaxınlarda 128 yaşı tamam olub.    Sfera.az xəbər verir ki, qarğıdalı f...

Azərbaycanda son sutkada yoluxanların sayı AÇIQLANDI

Azərbaycan Respublikasında koronavirus (COVID-19) infeksiyasına 5 yeni yoluxma faktı qeydə alınıb, 8 nəfər müalicə olunaraq sağalıb. Nazirlər Kabineti yan...